vineri, 20 iulie 2012

Datini si obiceiuri de Sfantul Ilie


   In vechime, se obisnuia ca in ziua de 20 iulie sa se organizeze intalniri ale comunitatilor satesti, targuri, iarmaroace, unele pastrate pana in zilele noastre. Se spune ca de Sfantul Ilie cunt tunete, traznete, ploi torentiale si incendii, grindina. Se mai crede si astazi ca daca tuna de Sfantul Ilie, toate alunele vor seca iar fructele din livezi vor avea viermi.
   Pe timpuri, in noaptea de dinaintea zilei de 20, fetele se duceau pe ogoarele cu canepa, se dezbracau si se tavaleau prin cultura, apoi se imbracau si se intorceau acasa. Daca in noaptea aceea visau canepa verde era semn ca se vor marita cu flacai tineri si frumosi, iar daca visau canepa uscata se zicea ca se vor marita cu barbati batrani.
   Dimineata se culegeau plante de leac, in special busuiocul, ce erau puse la uscat in podurile caselor, sub stresini sau in camari. Tot acum se culegeau si plantele intrebuintate la vraji si farmece.
 Nu era voie sa se consume mere pana la 20 iulie si nici nu era voie ca aceste fructe sa se bata unul de altul, pentru a nu bate grindina, obicei pastrat si astazi. In aceasta zi, merele (fructele lui Sant-Ilie) se duc la biserica pentru a fi sfintite, crezandu-se ca numai in acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealalta.
De Sfantul Ilie, nu se lucreaza de teama pagubelor (traznete, ploaie, grindina).
   Il cinstesc mai ales cojocarii, stuparii - se reteaza stupii, se duc faguri si mere la biserica spre binecuvantare si se impart de pomana.
  Femeile duceau in aceasta zi busuioc la biserica pentru a fi sfintit dupa care, intoarse acasa, il puneau pe foc iar cenusa rezultata o foloseau in scopuri terapeutice atunci cand copiii lor faceau bube in gura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu